tag:blogger.com,1999:blog-57387596361034776862024-02-08T09:16:18.926-08:00SzuzinyusziSuzihttp://www.blogger.com/profile/00180309603282537430noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-5738759636103477686.post-19239567809725383482011-01-27T22:30:00.000-08:002011-07-17T06:00:28.891-07:00Éclair au Café<span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">Hmmmm Éclair... Először kiskoromban a Nőstény ördög c. filmben láttam éclair-t, ahol a főszereplőnő jóízűen falatozta, akkor mondta apukám, hogy az egy nagyon finom cukrászati költemény, de sajnos Magyarországon nem lehet jót kapni... Ezután 18 évesen Franciaországban kóstoltam</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"> először, és tényleg. Szerelem első kóstolásra. Ahogy a hideg krém elkezdi simogatni az ember szájpadlását, az bizony jó érzés:) A kávés dolgokért nem kifejezetten vagyok oda, DE éclair-ből viszont a kávés a kedvencem.</span></span><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><br /></span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">Hozzávalók:</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">(Kb. 15 darabhoz)</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><br /></span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">A tésztájához (</span></span><span class="Apple-style-span" style="-webkit-border-horizontal-spacing: 3px; -webkit-border-vertical-spacing: 3px; "><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">Pâte à choux)</span></span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">:</span></span></div><div><span class="hps" title="Kattintson más fordításokhoz"><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">125 ml</span></span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"> víz</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">125 ml tej<br /></span></span><span class="hps" title="Kattintson más fordításokhoz"><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">11,5 dkg</span></span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"> </span></span><span class="hps" title="Kattintson más fordításokhoz"><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">vaj</span></span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><br />2 csipetnyi cukor<br /></span></span><span class="hps" title="Kattintson más fordításokhoz"><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">csipetnyi</span></span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"> </span></span><span class="hps" title="Kattintson más fordításokhoz"><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">só</span></span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><br /></span></span><span class="hps" title="Kattintson más fordításokhoz"><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">125g</span></span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"> </span></span><span class="hps" title="Kattintson más fordításokhoz"><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">liszt</span></span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><br />5 tojás</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><br /></span></span></div><div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">A krémhez (</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><span class="Apple-style-span" style="-webkit-border-horizontal-spacing: 3px; -webkit-border-vertical-spacing: 3px; ">Crème pâtissière au café)</span>:</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">5 dl tej</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">10 dkg </span></span><span class="hps" title="Kattintson más fordításokhoz"><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">cukor</span></span></span><span title="Kattintson más fordításokhoz"><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">.</span></span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><br />5 dkg vaj<br />6 tojás sárgája<br /></span></span><span class="hps" title="Kattintson más fordításokhoz"><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">1</span></span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"> </span></span><span class="hps" title="Kattintson más fordításokhoz"><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">vanília rúd</span></span></span></div><div><span class="hps" title="Kattintson más fordításokhoz"><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">1 ek étkezési keményítő</span></span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">80 ml espresso</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><br /></span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">A kávés fondant mázhoz:</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">50 dkg cukor</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">2 dl víz</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">kis kanál ecet</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">espresso (vagy instant kávépor)</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><br /></span></span></div></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">A tészta elkészítése:</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><br /></span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">- Tegyük egy lábasba a tejet, a vizet, a kockára vágott vajat, a cukrot és a sót, majd gáz felett fakanállal kevergessük őket, amíg a víz forrni nem kezd.</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">- Mikor látjuk, hogy a víz forrni kezd azonnal vegyük le a tűzről, öntsük bele az összes lisztet és keverjük el. </span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">- Tegyük vissza a lábast a gázra, erőteljesen keverjük fakanállal a tésztát, ameddig el nem válik az edény falától és a fakanáltól, vegyük le a gázról.</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">- Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és egyesével keverjük el őket a tésztával.</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">- A tésztát beletöltjük habzsákba, és kb 8 cm hosszú csíkokat formázunk vele. A tetejüket tojással megkenjük, majd egy villával barázdákat húzunk rajtuk. </span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">- 210 fokon 8 percig sütjük sütőben, majd 160 fokra csökkentjük a sütő hőmérsékletét és további 15 percig sütjük, hogy üregessé váljon a belseje.</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><br /></span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">A krém elkészítése:</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><br /></span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">- Közepes méretű edényben a tejet és a vaníliarúdat (kikapirgálva belőle a vanília szemeket) forraljuk össze, közepes lángon, fedél alatt, miután kikapcsoltuk a gázt, hagyjuk állni még legalább 10 percig.</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">-Egy másik edényben keverjük össze a tojás sárgákat, a cukrot és a keményítőt, majd folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a tejet.</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">-Közepes gáz felett kevergessük folyamatosan, mikor forrni kezd, hagyjuk még rajta 1-2 percig.</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">Várjuk meg amíg a krém kihűl legalább langyosra. </span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">-Keverjük össze óvatosan a szobahőmérsékletű vajjal, majd hűtsük le a krémet.</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">-Keverjük a krémbe az espresso-t is.</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">Vágjuk hosszában félbe az Éclair fánkokat, majd habzsák segítségével töltsük bele a kávés krémet és újra tegyük be a hűtőbe őket.</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><br /></span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">A fondant elkészítése:</span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><br /></span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">- </span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">A cukrot a vízzel felfőzünk lassú tűzön. A cukor teljes olvadásáig állandóan kavargatva, hogy kristály mentes legyen. Forrástól számítva a főzési idő néhány perc. </span></span><span class="Apple-style-span" style="background-color: rgb(255, 255, 255); "><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">A kristályosodás megakadályozása, illetve lassítása céljából tegyünk bele kis kanálnyi ecetet. Úgynevezett golyó próbáig főzzük.</span></span></span><span class="Apple-style-span" style="background-color: rgb(255, 255, 255); "><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">*</span></span></span></div><p class="MsoNormal" align="justify" style="margin-top: 0pt; margin-right: 0pt; margin-bottom: 0pt; margin-left: 0pt; background-image: none; background-attachment: scroll; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: 0% 50%; background-repeat: repeat repeat; "><span class="Apple-style-span" style="background-color: rgb(255, 255, 255); "><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">- A tetejét befröcsköljük kevés vízzel és félre tesszük hűlni. Ha kihűlt, kezdjük el keverni. A főzet egyre fehérebb lesz, majd teljesen kifehéredik, és porszerűvé válik.</span></span></span></p><p class="MsoNormal" align="justify" style="margin-top: 0pt; margin-right: 0pt; margin-bottom: 0pt; margin-left: 0pt; background-image: none; background-attachment: scroll; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: 0% 50%; background-repeat: repeat repeat; "><span class="Apple-style-span" style="background-color: rgb(255, 255, 255); "><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"> - A kívánt mennyiséget egy lábasba helyezve lassú tűzön melegítsük langyosra, ha túl sűrű pár csepp vizet tehetünk hozzá. Keverejük bele a kávét. Műanyag spatulával kenjük az éclair-ek tetejére.</span></span></span></p><p class="MsoNormal" align="justify" style="margin-top: 0pt; margin-right: 0pt; margin-bottom: 0pt; margin-left: 0pt; background-image: none; background-attachment: scroll; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: 0% 50%; background-repeat: repeat repeat; "><span class="Apple-style-span" style="background-color: rgb(255, 255, 255); "><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><br /></span></span></span></p><p class="MsoNormal" align="justify" style="margin-top: 0pt; margin-right: 0pt; margin-bottom: 0pt; margin-left: 0pt; background-image: none; background-attachment: scroll; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: 0% 50%; background-repeat: repeat repeat; "><span class="Apple-style-span" style="background-color: rgb(255, 255, 255); "><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">*</span></span></span><span class="Apple-style-span" style="background-color: rgb(255, 255, 255); "><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';">Egy pohárba hideg vizet teszünk és vizes kanállal veszünk ki a főzetből és a hideg vízbe engedjük. Ha golyót formál akkor már kész. Az ujjunkkal megnézzük a golyócskát ha nem túlságosan lágy de, könnyen formálható, a főzetet egy hideg vízzel kiöblített, tiszta lábasba öntjük át.</span></span></span></p><p class="MsoNormal" align="justify" style="margin-top: 0pt; margin-right: 0pt; margin-bottom: 0pt; margin-left: 0pt; background-image: none; background-attachment: scroll; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: 0% 50%; background-repeat: repeat repeat; "><span class="Apple-style-span" style="background-color: rgb(255, 255, 255); "><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"><span class="Apple-style-span" style="font-family:'times new roman';"><br /></span></span></span></p><p class="MsoNormal" align="justify" style="margin-top: 0pt; margin-right: 0pt; margin-bottom: 0pt; margin-left: 0pt; background-image: none; background-attachment: scroll; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: 0% 50%; background-repeat: repeat repeat; "><span class="Apple-style-span" style="background-color: rgb(255, 255, 255); "><span class="Apple-style-span" style="font-size:medium;"></span></span></p>Suzihttp://www.blogger.com/profile/00180309603282537430noreply@blogger.com0